• Enhetsfrakt 49kr - FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1000kr
Payment with Klarna Payment with Swish
Leverans direkt från ateljén!

Ulltryck och Renskinnshantverk

Axelväska och mobilväska Giron i handtryckt ull och renskinn


Jag kombinerar naturgarvat renskinn med ull i olika former - som handtryckta motiv i screenteknik, och/ eller broderier sydda för hand eller på maskin. Vid trycktillfället använder jag ofta flera färger vid samma ulltryck, det ger spännande - ibland oväntade färgövergångar och effekter. Ripor och norrsken återkommer i mina motiv. Nyckelfodral, mobilväskor, handväskor, axelväskor  är exempel på alster som jag gör


Inspiration: Kiruna

Kiruna är inspiration till många av mina ulltryck. Fjällripan med sin vackra form har gett staden dess namn, från samiskans "Giron". Vackra, prisbelönta byggnader  som Kiruna kyrka och Kirunas gamla stadshus har triggat skaparlusten.

Nyckelfodral i renskinn med riporHandla online

Tavlor med Kiruna kyrka och norrskenHandla online

Kirunas gamla stadshus med norrskenHandla online

Axelväska Kiruna
Axelväska Kiruna detalj
Ullkuddar Kiruna

Inspiration: Kirunas stadsomvandling

Till följd av gruvdriften sker förändring av staden Kiruna. Stadscentrat flyttas österut, en del hus flyttas, andra hus rivs och nybyggnation pågår.

Kvarteret Ortdrivaren Kiruna, ritad av Ralph Erskin
Mobilväska Bye-Bye
Mobilväska Bye-Bye, detalj

Kvarteret Ortdrivaren, Kiruna

Spottkoppen, Snusdosan, Mullbänken, Berlinmuren och Herrens Pris i kvarteret Ortdrivaren i Kiruna. Stadsomvandlingen pågår och det är dags att säga adjö till de karaktäristiska husen som  byggdes mellan åren 1959 -1965 och ritades av arkitekten Ralph Erskin. 
"Ortdrivaren anses idag (2008) vara ett av de bästa exemplen i Sverige på det som kallas "nybrutalism" inom arkitekturen. Sättet att behandla betongen, den integrerade urbana strukturen och den skulpturala kraften är några av dessa kännetecken"  från Byggnader i Centrala KIruna, Fritids- och kulturförvaltningen, Kiruna kommun, 2008.

Kvarteret Ortdrivaren Kiruna, ritad av Ralph Erskin
Mobilväska Bye-Bye
Mobilväska Bye-Bye, detalj

Mobilväska Bye-Bye

Handgjord väska i ull och naturgarvat renskinn till din smartphone. Kirunas stadsomvandling och kvarteret Ortdrivaren har inspirerat.  Vid tillverkningen av väskan återbrukar jag från egen ateljé. Renskinnet som jag använder är mestadels spillbitar och ulltrycken med fina norrsken var från början tänkta till annat. Dekoren med kvarteret Ortdrivaren är maskinsydd.
Axelväska Mönsterstaden 2 i handtryckt ull och renskinn

Axelväska Mönsterstaden II, framsidan

Axelväska Mönsterstaden 2 i handtryckt ull och renskinn

Axelväska Mönsterstaden II , baksidan

Kirunas stadsplan av PO Hallman från år 1900 var den första terräng- och klimatanpassade stadsplanen i Sverige. Kirunaborna skulle bo i god miljö i rejäla hus, ha tillgång till utbildning och kultur. Begreppet ”Mönsterstaden” myntades. Den nya stadsplanen av White arkitekter har inspirerat mig till ulltryck och design av axelväkan med namnet ”Mönsterstaden II”. Bra att ha när man ska hitta hem. Väskan är gjord i handtryckt ull och naturgarvat renskinn.

Tavla Kirunas gamla stadshus i handtryckt ull

Tavla Flytta ihop

Klocktornet från Kirunas första stadshus har fått ny adress. Det har flyttat ihop med det nya stadshuset Kristallen på Stadshustorget i Kiruna.    Handla online

Ullkudde Hitta hem

Kudde Hitta hem

Kudde i handtryckt ull och broderi. En kudde för alla som  längtar hem.

Textilt konstverk På säkra sidan screentryck på ull

Textilt konstverk  På säkra sidan 

Nysnö på det svarta berget en dag i april. Berget som alltid är närvarande, som kännetecknar Kiruna. Det ger förhoppningar om framtiden, berättar stadens historia, väcker minnen, är trygghet för somliga och skapar oro hos andra. LKAB´s färggranna manskapshus med skuggor från solljuset där uppepå raskanten. Raset utbreder sig mot betraktaren, mot staden.
Textilien i handtryckt ull mäter 120x80 cm gjordes inför utställningen "Bothnia Salong 2018" och visades på konsthallen i Luleå. 
Här hittar du fler konstverk


Inspiration: Tornedalen

Även inom det textila är det lätt att inspireras av den kulturskatt av mönster och färger som allmogemåleriet bjuder på.

Mobilväska Bye-Bye

Axelväska Gustaf  

Gustaf Strålbergs spänstiga penseldrag har gett inspiration till ulltrycket ”Gustaf” på väskan med samma namn. Dekoren är handtryckt på ull med detaljer i renskinn. Axelväskan finns i flera färgställningar.
Gustaf Stråhlberg (1794-1858) var en mästare som bildade skola och fick flera efterföljare  inom Överkalixmåleriet. Den rikt dekorerade skåpsängen är ett fint exempel på hans målerikonst. Skåpsängen finns på Martingården, Nybyn i Överkalix. Mobilväska ANNO 1776 i handtryckt ull och renskinn

ANNO 1776

Mobilväska i handtryckt ull och naturgarvat renskinn.
Ulltrycket är inspirerat av ett vackert mönster på ett allmogemålat snedklaffskrin daterat 1776. Skrinet från Håkansön i Norrfjärden (Piteå kommun) finns i Norrbottens museums föremålssamlingar. 

Handla online