• Enhetsfrakt 49kr - FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1000kr
Payment with Klarna Payment with Swish
Leverans direkt från ateljén!

Allmoge


Brudkista i 1800-tals modell. Snickeri Sven Pounu

Allmogemålning

Tornedalens färgstarka bygdemåleri är en inspirerande källa inom mitt allmogemåleri. Ådringslasering som skall efterlikna olika ädla träslag är en annan teknik som jag använder.  Då liksom nu målas möblerna med handblandade linoljefärger. Dekorerna målas på frihand. Hör gärna av dig om du har någon möbel som behöver målas.

Höstol i Tornedalens traditionella stil.
Snickeri Lena Gustavsson

Väggskåp med färgsättning och dekorer inspirerade av 1700-talets allmogemåleri. Snickeri Frans Eliasson.Gunnel och originalmålningen till brickan "Hevonen - Häst"

Originalmålningen till Brickan "Hevonen - Häst" är handmålad på en linoljelaserad träbit.  Blommönstret är inspirerat av Tornedalens traditionella allmogemåleri.
Simon Eliasson har fotat

Bricka Hevonen-Häst  Pappi-Präst   Suola-Salt Kaikki-Allt

 Ramsan ”Hevonen  Häst….”  på brickan i björklaminat är välkänd i de tornedalska bygderna, helt enkelt en snabbkurs i svenska.
 HANDLA ONLINE


Allmogemålning med linoljefärg

Här målar jag konturer på en barnhöstol i tornedalsk allmogestil. Ett beställningsarbete som blev en dopgåva. Med kundens barnbarns namn och födelsedatum på lockets insida. Höstolen är målad med handblandad linoljefärg och har traditionella dekorer i sk buskmålning i ramverk och en fin allmogeblomma i fyllningen.


Ådringslasering som skall efterlikna ädelträ

Chiffonje´n var avlutad då den kom till mig. Med en tidsenlig mahognylasering och med insidan i en gul kontrasterande färg är den återigen en ståtlig möbel.  Ådringsmålning är en gammal hantverksteknik, genom att efterlikna dyrbara träslag kunde även allmogen få råd att följa med i nya stilinriktningar. 


Beställningsarbeten

En vacker miljö, en möbel som återfått något av sin forna glans och framförallt en nöjd kund är min målsättning när uppdraget är utfört.  Välkommen att höra av dig om du behöver få något allmoge- eller dekorationsmålat! 

Pöytäkaappi heter allmogeskåpet på meänkieli.


Kommod i mahognylasering

Dopskrin i ljus linoljelasyr med barnets namn på insidan av locket. Ett minne att ha med sig hela livet. Snickeri Lena Gustavsson

Filbunke med torrlasering eller buskmålning som den här typen av dekor kallas.

Gungstol med sirliga dekorer


Foto Simon Eliasson


Inspiration: Tornedalens Allmogemåleri

Tornedalens färgstarka och vackra allmogemåleri är helt unik för vår region. Det har ett utbredningsområde i Sverige kring Torne- och Kalix älvdalar och i de norra delarna av Finland ner mot Kemi älvdal. Måleriet har sina rötter i 1700-talet och blomstrade under 1800-talet med många skickliga målare som lämnade efter sig allmogemöbler och föremål med helt fantastiska dekorer och färgsättningar.
Gustaf Stråhlberg (1794-1858) var en mästare  verksam i Överkalix. Han bildade skola och fick flera efterföljare inom Överkalixmåleriet. Han finns representerad te.x på Norrbottens Museum i Luleå och på Martingården, Nybyn i Överkalix.

Här är några inspirerande möbler och föremål från Aunesgården i Övertorneå.

Mobilväska Bye-Bye


Mobilväska Bye-Bye